Saunamagazineonline.jouwweb.nl
Home » SAUNABEZOEK, ZO DOE JE DAT!

SAUNABEZOEK, ZO DOE JE DAT!

Als je naar de sauna gaat, dan dien je het volgende mee te nemen: een badjas, badslippers, twee (lichaams)grote handdoeken (een om op te liggen en een om je mee af te drogen) en eventueel wat te lezen. Het is handig als je een grote sporttas hebt waarin je alles kunt opbergen.

 

Betreed je het saunacomplex, dan kom je natuurlijk als eerste bij de receptie. De receptionist(e) noteert je naam en overhandigt je (indien nodig) de kluissleutel van je opbergkastje in de omkleedruimte of je dagpas. Kom je voor het eerst, dan kun je bij de receptie of bij de bar in het saunagedeelte om een rondleiding vragen. Als je je hebt omgekleed, dan zal iemand van het bedrijf je in het complex wegwijs maken en eventuele vragen die je stelt beantwoorden.

 

De meeste saunacentra hebben gemengde kleedruimten (zonder aparte, individuele omkleedhokjes). Je doet je badjas en badslippers aan, pakt je handdoeken en bergt je kleren op in het opbergkastje. Vervolgens breng je je dagpasje of kluissleutel naar de bar in het bar- en restaurantgedeelte van het complex.

 

De volgorde voor een saunabad is als volgt: je neemt eerst een douche. De meeste saunacentra zorgen zelf voor shampoo en/of douchegel bij de douches. Als je lekker fris bent gewassen, neem je tien minuutjes een warm/lauw voetenbad om je lichaam alvast op temperatuur te brengen. Daarna pak je de eerste cabine. Kom je voor het eerst, dan is het verstandig om niet meteen de meest hete zweethut te pakken, en ook niet het Turks stoombad (die je de adem flink kan benemen).

 

Meestal hebben de cabinebanken drie 'etages'. Kom je voor het eerst, ga dan niet meteen op de bovenste houten ligbanken liggen.

Het is goed voor je als je de laatste vijf minuten van ieder cabinebezoek rechtop gaat zitten. Doe alles ontspannen, zonder haast! Sta niet abrupt op, laat je niet opjagen en loop rustig, op je dooie akkertje, door het complex.

Trouwens, je badslippers kun je voor de cabine laten staan alvorens je naar binnen gaat, behalve in het Turks stoombad (dan hou je ze aan).

 

In iedere cabine hangen zandlopertjes bij wijze van tijdsaanduiding (hoe lang je in de cabine bent). Als je de 'zandklok' omdraait, gaat de tijd in. Meestal doet zo'n zandloper er 15 of 20 minuten over om vol te lopen. MIjn advies is echter: luister naar je lichaam en hang je niet op aan de zandloper! Je lichaam heeft zelf een inwendige klok en geeft zelf signalen af!

Sommige mensen zitten verschrikkelijk te zwoegen, omdat ze per se die 15 of 20 minuten in de cabine willen zitten, maar dat is gekkenwerk. Verlaat de cabine zodra je voelt dat het genoeg is geweest. Blijf evenwel niet langer zitten dan het zandlopertje aangeeft.

 

Als je lekker hebt gezweet (de eerste cabine is in mijn beleving meestal de lekkerste saunagang!), dan ga je eerst even naar buiten om zuurstof te tanken. Zo'n luchtbad na ieder cabinebezoek is essentieel. Het afkoelen is minstens zo belangrijk als het opwarmen!

Als je vijf minuutjes een frisse neus hebt gehaald, dan spoel je je met koud water af onder de daarvoor bestemde douche. Zorg ervoor dat je je hart niet te zeer laat schrikken: maak eerst je polsen en je borst nat met het koude water en begin dan vervolgens met je voeten en zo omhoog.

Heb je een douchekop die je in de hand kan houden en die je dus op je lijf kunt richten, maak je lichaam dan van onder naar boven nat en koud, altijd naar het hart toe. Na die koude douche kun je nog in het koude dompelbad springen, maar voor mij is dat te koud. Je moet zelf aanvoelen en ervaren wat je lijf prettig vindt en aan kan.

 

Na het koude dompelbad kun je eventueel gaan scrubben met zeezout (onder de warme douche in de daarvoor bestemde douche- en scrubruimte) en afsluitend neem je weer rustig een voetenbad. In de regel is het verstandig als je net zo lang afkoelt als dat je je lijf hebt opgewarmd, dus ongeveer 20 minuten. Daarna zou je kunnen gaan zwemmen of bubbelen.

Let wel: het bubbelbad is meestal warm en ook daarna dien je even koud af te spoelen, alvorens je na een voetenbad weer de hitte van een cabine betreedt.

 

Heb je zin om te slapen, dan ga je naar de rustruimte. Je kan in het bargedeelte wat lezen, drinken en eten. Verplicht is het meestal niet om wat te consumeren te bestellen. Je kan er ook gewoon lekker op een van de rustbanken hangen en/of gezellig keuvelen met anderen.

 

NA IEDERE SAUNAGANG DOUCHEN!!!! ALTIJD EERST DOUCHEN VOORDAT JE EEN DUIK NEEMT IN HET DOMPELBAD, HET ZWEMBAD OF HET BUBBELBAD.

 

GEEN BEDJES RESERVEREN DOOR ER PERMANENT, OOK ALS JE NIET OP EEN BEDJE LIGT, HANDDOEKEN OVERHEEN TE LEGGEN!!!

 

RUST!

 

Een saunacomplex is een ontspanningsoord. Het meenemen en gebruik van mobiele telefoons en computers is dan ook vrijwel altijd verboden. Het is juist de bedoeling om eens niet bereikbaar te zijn, om los te komen van het alledaagse standby zijn, van work and run.

 

Ontspanning heeft tijd nodig. Vaak merk je pas na een paar uur dat je ECHT begint te relaxen.

 

Vrijwel alle saunacomplexen hebben een of twee stiltecabines, oftewel cabines of blokhutten waarin eigenlijk niet gepraat mag worden. Ik vind echter dat het in een cabine altijd stil zou moeten zijn. Dan heb ik het niet over een ijzige, geforceerde en gespannen stilte, maar gewoon over de intentie van alle bezoekers om in de cabine even alles te laten bezinken en de rust en de weldaad te voelen.

 

Zeker als er andere mensen in de cabine zijn dan jijzelf en je vriend(en)/naaste(n), vind ik het zeer ongepast om dan gewoon door te gaan met praten. Lekker keuvelen, is mogelijk bij het voetenbad, onder de douches en in het restaurant- en bargedeelte. Eigenlijk overal, behalve in de slaapruimte en in de cabines.

 

Is het zo moeilijk om een kwartiertje je mond te houden, terwijl je lekker ligt te zweten? Het is natuurlijk wat anders als jij en je vriend(en) alleen in een cabine zijn en de behoefte hebben om te praten. Of als iemand wat zegt of wat vraagt en zelf aangeeft een gesprekje op prijs te stellen. Ga gerust je gang. Maar als er iemand anders - die niet bij jullie hoort - bij komt, dan vind ik het respectvol om het gesprek dan te staken. Sommige mensen gaan nochtans gewoon door met hun verbale ONDERONSJES en dat is buitengewoon irritant en storend. 

Mensen komen voor hun ontspanning en zitten in een rust-/slaapruimte en saunacabine niet te wachten op gekakel en geginnegap.

 

Hoe het afrekenen werkt? Iedereen krijgt een kaartnummer en/of sleutelnummer, gekoppeld aan een naam. Alles wat je bestelt, wordt op je nummer + naam in de computer gezet. Afrekenen doe je vrijwel altijd weer BIJ DE RECEPTIE (bij de in- en uitgang van het complex), dus als je je aan het einde van de dag of avond weer hebt aangekleed.

 

GEMOEDELIJK

 

Een saunacomplex is een welzijnsbedrijf en iedere werknemer is erop ingesteld om het je zo aangenaam mogelijk te maken. De sfeer in een sauna is doorgaans buitengewoon gemoedelijk en ongedwongen. Iedereen komt er om heerlijk te ontspannen en om te GENIETEN en alle medewerkers zijn getraind om je dag en/of avond zo comfortabel mogelijk te maken.

 

Als je je gewoon normaal gedraagt en je aan de regels houdt (zo mogen glazen - met drank - NIET mee in het bubbelbad of naar het zwembadgedeelte), dan heb je vast en zeker een zalige topdag.

 

In bijna 20 jaar tijd heb ik zelden of nooit meegemaakt dat mensen zich (ernstig) misdroegen of dat iemand van het saunabedrijf moest ingrijpen. Overal gebeurt wel eens wat, maar het heeft meestal weinig voeten in de aarde. In een sauna kun je doorgaans veilig genieten.

 

Hou je je evenwel niet aan de zeer schappelijke regels, dan zul je verzocht worden het complex te verlaten. Zeer terecht. Ben je erg luidruchtig, val je mensen lastig, zit je te bellen of maak je seksuele toespelingen, dan zul je er niet lang te gast zijn. Maar nogmaals, ik heb dat zeer zelden meegemaakt en nog nooit zo erg dat iemand onmiddellijk verwijderd moest worden.

 

VROUWENDAGEN EN BADPAKKENDAGEN

 

Veel sauna's hebben 1 dag in de week een vrouwendag waarop mannen niet welkom zijn. Ik vind het klinkklare onzin, maar er is blijkbaar nog steeds grote behoefte aan. Van saunamedewerkers weet ik evenwel dat er op vrouwendagen meestal ongelofelijk veel wordt gekakeld, met name over gezondheid en ziektes. Ook hebben saunamedewerkers me herhaaldelijk verteld dat vrouwen onderling elkaar veel meer zitten te beoordelen dan gasten op gemengde dagen. Ik krijg altijd de indruk dat de saunamedewerkers ook niet zo te spreken zijn over de speciale vrouwendagen, maar het is commercieel een succes, en geld houdt de mensenwereld helaas draaiende.

 

Sommige sauna's spelen ook in op de preutsheid/angst van sommigen die niet naakt duven te/willen ontspannen. Daarom zijn er in bepaalde sauna's een beperkt aantal badpakkendagen waarop badkleding is toegestaan (maar niet hoeft).

Ik vind het je reinste flauwekul. Het zal commercieel en economisch vast en zeker lucratief zijn, maar zweten in badkleding is te warm, onaangenaam en onhygiënisch (en kan zelfs huidirritatie veroorzaken), terwijl de menegling tussen gasten met en zonder badkleding voor onprettige gevoelens en omstandigheden zorgt.

Mijn mening als ervaren saunagast is dat er inmiddels voldoende centra, welzijnshotels en zwembaden met een saunacabine zijn waar je MET badkleding MOET recreëren. Ga daar dan heen!

Ik snap best dat met name jonge, aantrekkelijke meisjes huiverig zijn om naakt tussen mannen en jongens rond te huppelen die hen zogenaamd zouden verkrachten met hun ogen/blikken (op badpakkendagen zie je dan ook meestal jonge meiden-groepen-), maar het is en blijft een saunacomplex en saunaën doe je nou eenmaal in je blootje! Zo is het bedoeld en zo hoort het. 

 

Echter, voor elk wat wils en dat is ook prima. 

 

GENIET ERVAN!

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb