Saunamagazineonline.jouwweb.nl
Home » HERKOMST

HERKOMST

De sauna is van oorsprong een fenomeen uit Finland waar de inwoners al meer dan tweeduizend jaar een damp- of stoombad nemen.

 

De Finnen ontdekten de weldaad van het zweten aan de hand van verwarmde stenen, doordat ze vroeger in ondergrondse hutten woonden die ze verwarmden met stenen die ze eerst in het houtvuur hadden gelegd. Zo werd de warmte gedurende de koude avonden en nachten gelijkmatig over de 'aardehutten' verdeeld. Min of meer door toeval ontdekten de Finnen dat het flink warmer werd als ze water over de hete stenen goten en dat ze dan enorm begonnen te zweten. En dat hen dat goed deed.

 

Dit ritueel werd later uitgebreid en er werden in Finland speciale blokhutten gebouwd om lekker in te zweten. Het lekkerste vinden de Finnen houtgestookte zweetcabines en daar ben ik het volledig mee eens. Hout leeft en doordat het zo lekker knappert en zo intens ruikt, zorgt het voor een hele aardse, diepe beleving.

 

De Finnen begonnen ook als eerste met de opgieting oftewel de Löyly. Bij dit extra-ritueel - een soort van stoomstoot - giet de opgietmeester in korte tijd heel veel water (met een geurtje) over de hete stenen/kolen waardoor de zweetklieren als het ware open knallen en de heteluchtbadgasten enorm gaan zweten waardoor nog meer afvalstoffen het lichaam via de huid verlaten.

 

Tegenwoordig telt Finland bijna twee miljoen sauna's. Heel veel gezinnen beschikken thuis over een of meer cabines. Het is daar gebruikelijk dat vader, moeder en kinderen (samen en soms apart) de sauna induiken, thuis of in een officieel saunacomplex. Finse soldaten/troepen die tijdens een missie in het buitenland moeten vertoeven, zorgen ervoor dat ze op hun basiskamp een sauna laten bouwen, zodat ze niet verstoken hoeven te blijven van dit weldadige en voor hen onmisbare ritueel. Ook Finse schepen hebben dikwijls een saunacabine aan boord, zodat het personeel en/of de gasten kunnen ontspannen.

 

Afkoelen na een saunagang (zeer essentieel!) doen de Finnen vaak in het ijs (een zelfgemaakt wak in het bevroren water) en/of in de sneeuw.

 

De Noord-Amerikaanse indianen ontdekten eveneens hoe heilzaam een zweetsessie kan zijn. Zij maakten buiten speciale zweethutten (een laag, rond en houten geraamte met daarover dikke doeken en dekens) en gooiden dan water over de hete stenen in het midden van de 'zweetruimte' (als een soort van kampvuur-ritueel).

 

De indianen geloofden en geloven dat een zweethutritueel onder leiding van een spirituele meester de mensen kan helen op spiritueel, emotioneel, lichamelijk en mentaal niveau, niet alleen door het zweten (en eventueel door het in trance geraken), maar eveneens door de verbondenheid van en met het vuur, de aarde, het water, elkaar, de voorouders, de wind, de sterren, de zon, de maan en de planeten.

 

Vrijwel alle moderne saunacomplexen beschikken naast de Finse cabines, een zwembad, warme voetenbaden, een koud dompelbad, warme en koude douches en een bubbelbad tevens over een Turks stoombad. Dit is een cabine met een temperatuur tot 60 graden en met een luchtvochtigheidsgraad van bijna 100 procent. Vaak wordt er een lekker luchtje via de damp verspreid, zoals eucalyptus. Heilzaam voor de huid en de luchtwegen, zo'n stoombad. De Romeinen en de oude Turken (Ottomanen) zworen bij zo'n stoombad.

 

Inmiddels ontdekken steeds meer mensen over de hele wereld de weldaad van een saunabezoek. In deze roerige tijden vol stress, spanningen en problemen gaan mensen op zoek naar methoden om tot rust te komen. Vroeger was de zondag - met het kerk- en familiebezoek - een rustpunt in de week, maar tegenwoordig moet er ook op deze dag blijkbaar geshopt, gesport en actief gedaan worden en ook op deze dag staan de computer, E-Reader en tv bij sommigen de godganse dag aan...

 

De Finnen en indianen hebben ons dus heel veel ontspanningswijsheid cadeau gedaan! 

 

GENIET ERVAN!

Maak een Gratis Website met JouwWeb